Å leve godt med livets u-svinger
Janette Røseth er psykologspesialist, forfatter, foredragsholder, mamma, pårørende, kronisk syk og kone. Du kan lese mer om henne på nettsiden hennes.
Hvordan leve godt der du har landet, når du har landet feil sted? Hvem bestemmer hvor lenge det skal være «lov» å kjenne på at ting er vanskelig? Psykolog Janette Røseth bruker begrepet «livssorg» om den sorgen som kan ramme oss når livet ikke blir helt slik du hadde planlagt.
I oktober holdt Janette Røseth foredraget «Å leve godt med livets u-svinger» for oss i pasientforeningen. Der delte hun både egen dyrekjøpt erfaring som kronisk syk og pårørende, og livsnære og håndfaste råd til hvordan vi kan leve godt selv om livet ikke ble helt slik vi trodde. Hun beskriver det som å lande på helt feil sted. Det var ikke dit du planla å dra, men det var det du fikk. Det kan hende du til og med får flere nødlandinger i livet ditt, og ender opp flere steder du ikke planla, men det betyr ikke at det ikke kan bli fint å være der du endte opp likevel.
Livet kan gi oss sorg – ikke bare om de tapene som handler om døden, men også alle de andre tapene som livet kan gi. Livssorg kan sette spor i kroppen vår, det kan gi uro, anspenthet, ømhet i brystet, hodepine, søvnproblemer, problemer med mage og tarm, og smerter. Livet setter seg i kroppen vår.
Det kan være vanskelig å navigere fremover, når man befinner seg her. Janette Røseth har selv vært et sted der hun stilte spørsmålene «kommer han til å overleve?». «Blir han seg selv igjen?
“Noen ganger kan det føles forbudt å sørge over livet som ikke ble. «Det kunne jo gått mye verre. Bør jeg ikke være takknemlig?”
Janette minner oss på at det går fint å ha mer enn én følelse av gangen. Ofte går sorgen og gleden hånd i hånd. Man kan både være takknemlig over at man overlevde, men samtidig føle på sorg over alt man går glipp av. Selv når det er lenge siden man har opplevd noe vondt og vanskelig, er det kun du som vet hvordan det føles for deg å stå i, og hvor lenge det føles vanskelig for deg, understreker hun.
“Det er lenge siden, men det er fortsatt i dag. Fordi for deg er dette en ny hverdag, en ny nåtid. Dette må du leve med hver dag for alltid. Det er lov å sørge over dette, selv om det er lenge siden.”
Enkle råd for mer livsglede
Tørr å spørre om hjelp, våg å si ja. Det kan
skje mye fint når man våger å slippe folk
inn, og det trenger ikke å være et menneske
du kjenner. Man trenger ofte bare et godt
menneske, enten det er en likeperson eller
et menneske du har møtt på grunn av
omstendighetene du er i. Husk at det finnes
en forening for alt.Lag deg en liste over mennesker du kjenner
og som du kan ringe dersom du har behov
for det.Øv på de tingene som gjør deg godt, selv i perioder du har det bra. Slik er du rustet til å stå i det når den tunge tiden kommer. Men prøv å ikke ta sorgene på forskudd.
Vær ærlig med deg selv for å kunne være åpen og ærlig med andre. Når du tar deg selv på alvor, anerkjenner du dine egne følelser – møt deg selv med den rausheten du hadde møtt andre med i en lignende situasjon.
Sjekk innom deg selv hver dag. Hva kjenner jeg i kroppen? Hvordan har jeg det? Du kan skrive ned 1-3 setninger om hvordan det er å være deg for tiden. Kanskje du kan dele dem med noen du er glad i? – Gi dem en bruksanvisning på deg.
Ta mentale pauser. Kanskje varer de bare noen sekunder i starten, men øv deg opp til en halvtime der du prøver å ikke ha for mange tanker. Kanskje du kan bruke tiden på en ny hobby?
Nullstill deg og lag en ny målestokk for hvem du er. Sammenligner du deg med den du var på topp, vil du alltid tape. Den målestokken du ender opp med, trenger ikke å vare for alltid, og du kan alltids lage flere. Men vær til stede der du er nå, der du måler deg selv etter en ny målestokk, og skriv for eksempel en mestringsdagbok hver dag. Da kan du se hva du faktisk får til, selv om det «bare» er å ta en dusj. Da blir det mer tydelig at du får til ting i hverdagen.
Skift fokus – sykdommen påvirker deg, stjeler fra deg og er en uvelkommen gjest, men den er ikke deg.
Slipp ut vonde følelser. Gråt gir plass til glede, og å slippe ut vonde følelser gir mer plass til det som gjør godt.
- Gi deg selv positivt påfyll. Gjør noe du blir glad av hver eneste dag.