Sarkom er en fellesbetegnelse på en sjelden krefttype som oppstår i kroppens bevegelsesapparat og bindevev. Sarkom kan derfor oppstå overalt på kroppen; i muskler, skjelett, fettvev, blodårer, nerver, hud, underhud og annet bindevev.
Sarkom deles ofte inn i to hovedgrupper; bløtvevssarkom og bensarkom, og under disse er det igjen ca. 150 undertyper av sarkom!
- De vanligste bensarkomene er osteosarkom, Ewings sarkom og kondrosarkom.
- De vanligste typene bløtvevssarkom er udifferensiert pleomorft og spolcellet sarkom (UPS), liposarkom, leiomyosarkom og synovialt sarkom.
- Bløtvevssarkom som oppstår i livmor kalles Gynsarkom. Undergruppene som er mest vanlige er leiomyosarkom og endometriestromasarkom.
- GIST (GastroIntestinal Stromal Tumor) er et bløtvevsarkom som oppstår i mage-tarmkanalen.
Sarkom blir ofte omtalt som en sjelden type kreft som kan oppstå hvor som helst i kroppen. Selv om sarkom er sjelden kan alle mennesker rammes av sykdommen, uansett alder, kjønn eller etnisitet. Sarkom utgjør ca. én prosent av alle nye krefttilfeller i Norge. Hos barn og ungdom med kreft utgjør sarkom ti til femten prosent av tilfellene.
Spesialistene som behandler sarkompasienter opplever dessverre alt for ofte at pasientene kommer sent til behandling. Dette skyldes delvis slumrende kunnskap om sarkom i primærhelsetjenesten (fastleger, fysioterapeuter, kiropraktorer), og ellers lite fokus på hvilke symptomer man bør være oppmerksom på.
Vi ønsker ikke å skape frykt for kuler og smerter, men gjøre deg oppmerksom på hva du skal være OBS på og som bør undersøkes nærmere av fastlegen din.:
- Kuler og klumper som vokser over tid
- Kuler som er større en 5 cm
- Smerter og ømhet som ikke har en naturlig årsak
Det er internasjonal enighet om at behandling av sarkom kun bør foregå ved høyspesialiserte enheter. I Norge er utredning og behandling formelt sentralisert til regionsykehusnivå. Det betyr at dersom fastlegen, fysioterapeuten eller kiropraktoren din har mistanke om sarkom skal de henvise deg til et av disse sykehusene:
- OUS Radiumhospitalet i Oslo
- Haukeland Universitetssykehus i Bergen
- St Olavs Hospital i Trondheim
- UNN i Tromsø
Selv om vi kaller denne kreftformen «sjelden», setter sarkom dype spor i livene til de som rammes. Det er ofte flere mennesker i nære relasjoner som også rammes. Mor, far, søsken, besteforeldre, kjæreste eller venner kan oppleve ulike utfordringer med å stå på sidelinjen når noen de er glad i blir syke. Derfor jobber vi i Sarkomer for å skape bevissthet om en sjelden kreftform, påvirke der vi kan for å sikre best mulig behandling og oppfølging, og støtte de som rammes.