Juli er for mange forbundet med sol, sommer og ferie, men det er også den internasjonale sarkom-måneden. Over hele verden blir det i juli arrangert løp, sammenkomster og innsamlinger for å sette fokus på denne sjeldne kreftformen. I 2018 lanserte vi sarkomsløyfen, for å gi økt oppmerksomhet og spre kunnskap om diagnosen. I år utvider vi med en kampanje hvor vi ønsker at så mange som mulig deler bilder på Instagram under emneknaggen #sarkomerkreft.
Hva er egentlig sarkom? Alle kreftsykdommer utgår fra et organsystem. For eksempel oppstår brystkreft i brystet og tarmkreft i tarmen osv. Sarkom er en fellesbetegnelse på en type kreft som oppstår i kroppens bevegelsesapparat og bindevev. Sarkom kan oppstå i muskel, skjelett, fettvev, blodårer, nerver, hud, underhud og annet bindevev.
Sarkomer deles ofte inn i to grupper:
Bensarkom oppstår oftest i skjelettet. Det finnes sirka 20 forskjellige typer bensarkom. De vanligste er osteosarkom, Ewing sarkom og kondrosarkom.
Bløtvevssarkom oppstår i muskulatur, sener, fettvev, perifere nerver, i tarmkanalen, på bakre bukvegg, i lever og livmor. Det finnes sirka 50 forskjellige typer bløtvevsarkom. De vanligste typene er GIST, liposarkom, pleomorft spolcellet sarkom og leiomyosarkom.
For at dere skal få et innblikk i de forskjellige diagnosene har vårt medlemsblad Sarkomen i år fire forskjellige temaer; GIST, bensarkom, bløtvevssarkom og gynsarkom.
Sarkom er sjeldent og sirka 1% av alle nye krefttilfeller i Norge er et sarkom. Hvert år får sirka 50 personer i Norge bensarkom og sirka 300 personer opplever å få bløtvevssarkom.
Kanskje har du opplevd at du, eller en av dine nære har gått lenge med sarkom før det ble oppdaget. Fordi sarkom er sjeldent er det begrenset kunnskap om diagnosen hos primærhelsetjenesten. Vi ønsker å bidra til økt kunnskap om sarkom, for å korte ned tiden fra symptomer oppstår til behandlingen starter. Derfor vil vi i år være med å arrangere den 10.e fagdagen for helsepersonell om sarkom. Dagen blir kalt Den store kule dagen – fagdagen, og vil arrangeres i Oslo den 11. oktober.
Da sarkom er sjeldent kan det være vanskelig å finne god informasjon om diagnosen. Sarkomer arbeider i disse dager med å ferdigstille en app. Der skal du som er rammet og/eller dine pårørende enkelt få tilgang til riktig informasjon til riktig tid. Arbeidet gjøres i samarbeid med sarkomgruppen på Radiumhospitalet, for å sikre at innholdet er riktig og oppdatert.