Krafttak mot kreft; forskning på kreft med spredning
Kreft er en ledende årsak til død på verdensbasis, og sto i 2020 for nesten 10 millioner dødsfall. En sjettedel av alle dødsfall i verden skyldes kreft (WHO, Cancer Key facts). Disse tallene er overveldende og kan få oss som enkeltpersoner til å føle oss maktesløse.
Man tenker gjerne at man alene ikke kan gjøre noe for å bedre prognosene i fremtiden, men sannheten er at vi sammen står sterkere i bekjempelsen mot dette monsteret som på verdensbasis årlig krever så mange liv.
Det er dette fellesskapet eller samholdet som ligger til grunn for Kreftforeningens årlige innsamlingsaksjon Krafttak mot Kreft, og mange andre tilsvarende verdensomspennende innsamlingsaksjoner. I år, som i fjor, er temaet kreft med spredning.
Forskning redder liv
Vi kan alle være enige om at forskning er en kostbar affære, men hvor mye er egentlig et liv verdt? Kan man sette en prislapp på dette?
Vi bor i et rikt land og er privilegerte som få som i det hele tatt får gratis behandling ved alvorlig sykdom, og ellers. Men nettopp på grunn av at vi bor i et ressursrikt land, er forbedringspotensialet stort. Håpet i årets aksjon er at fremskrittene i forskning som er gjort de siste årene bærer bud om enda flere gjennombrudd i årene som kommer.
Fra 11.–19. mars 2023 går derfor bøssebærere fra dør til dør for å samle inn penger. Sammen støtter vi forskning som kan gi livsviktige fremskritt for de som er rammet av kreft med spredning. Sammen kan vi få til MYE mer!
Sarkom er kreft
Sarkom er en fellesbetegnelse på kreftsvulster som oppstår i bindevev og støttevev som skjelett, brusk, fett, muskler, nerver, blodårer og annet bindevev. Sarkom kan dermed oppstå i hele kroppen og rammer mennesker i alle aldre, også barn og ungdom.
Tidlig diagnose er helt avgjørende for prognosen og det har stor betydning om man har spredning eller ikke når sarkom oppdages. De fleste som får sarkom uten spredning, blir friske av sykdommen. Det er dessverre motsatt for de som får sarkom med spredning. Noen blir friske, men de fleste blir ikke kvitt sykdommen og må leve med «sin sarkomdiagnose».
For å hjelpe oss å markere denne innsamlingsaksjonen, som Krafttak mot Kreft er, har vi i pasientforeningen Sarkomer spurt to personer med kreftdiagnosen sarkom om å dele sine historier. På tross av ulike sarkomdiagnoser og sykdomsforløp, er fellesnevneren at begge lever med kreft med spredning.
Olivia (25) lever med uhelbredelig kreft av typen alveolært bløtvevssarkom.
Mange opplever en lang og kronglete vei før det stilles en diagnose. Altfor ofte kommer en ikke til en endelig, avklart diagnose før det er for sent. Disse pasientene må da ta til takke med livsforlengende behandlinger som følge av spredning. Dette er tilfellet for Olivia som i dag lever med uhelbredelig kreft.
Allerede på barneskolen merket Olivia en kul som var «i veien» og var irriterende for henne i hverdagen. Den befant seg på låret, og var i veien når hun satt på skolebenken, akkurat i det stolen ender. Dette førte til at familien hennes oppsøkte lege. Her ble de fortalt at dette mest sannsynlig bare var en fettkul og at det ikke var grunn til bekymring. De slo seg til ro med dette, men kulen forsvant ikke og ble derimot mer irriterende, selv flere år etter.
Olivia og familien hennes oppsøkte lege på nytt, flere ganger, før de til slutt ble sendt videre. Hun var da blitt 16 år gammel.
Etter MR ble de oppringt fra sykehuset om at hun måtte komme inn for å ta biopsi. Familien skulle da på sommerferie til Tyrkia, og fikk lov å utsette dette til etter ferien. Dagen etter de kom hjem fra Tyrkia, bar det inn for å ta biopsi og PET scan. De fikk beskjed om at dette mest sannsynlig var en blodansamling, så Olivia hadde lave skuldre. Så kom sjokk-beskjeden; sarkom med spredning til lungene.
Dette var utrolig vanskelig for Olivia som 16 åring å ta innover seg. Det var helt motsatt beskjed av det hun tidligere hadde fått, og situasjonen gikk på et øyeblikk fra å være harmløs til farlig og skummel. Det var kaos og hun husker selv ikke mye fra denne tiden.
Det har nå gått 8 år siden hennes kreft, «kompisen min», som hun selv kaller kulen,
ble oppdaget. Dette har vært år preget av mange forskjellige behandlinger, både i kliniske studier og ellers, sykehusinnleggelser og generelt mye tøffe bivirkninger som følge av medisiner, samt kontroller hver 3. måned. Langt ifra en dans på roser og det de fleste ser på som et normalt liv for en jente på hennes alder.
På tross av alt dette, velger Olivia å være positiv og gjøre det beste ut av situasjonen. Hun har fullført skolen, tatt en utdanning og er i dag samboer med Gustav i en leilighet de sammen har kjøpt. Hun vil ikke at kreften skal definere henne og forsøker å leve et så normalt liv som mulig.
Les også Olivias historie på Mittlorenskog.no. Du kan også høre henne fortelle sin historie i Kreftkompassets podcast i 2021.
Signe (38) lever med kreft med spredning av typen leiomyosarkom.
I 2018 merket Signe en klump nederst i magen. 6 måneder tidligere fødte hun sitt andre barn, og trodde det bare var noe som hadde flyttet litt på seg etter fødselen. Etter litt rådføring hos søsteren sin som er lege, gikk Signe til fastlegen på forsommeren. Hun ble videresendt til CT og MR. Klumpen vokste, og etter hvert bulte magen nederst i bekkenet.
I september opererte Signe bort en svulst på 16 cm. Etter operasjonen fikk Signe vite at svulsten var kreft (Leiomyosarkom), men at operasjonen hadde vært vellykket og svulsten var innkapslet. I utgangspunktet trodde legene at svulsten satt i livmoren, men funn gjort under operasjonen viste at den satt i bindevevet til eggstokkene. Den hadde fylt store deler av bekkenet, men nå var den borte og ingen spredning var funnet.
I løpet av våren 2019 var Signe tilbake i jobben som lærer og hverdagen var endelig på vei tilbake til normalen. Første kontroll ble fullført og gode nyheter som følge av denne. Resten av året bar preg av bare gode nyheter. 2020 kom og gikk begivenhetsløst, med tanke på sykdommen vel og merke. Signe var frisk og søkte derfor ny jobb i desember som avdelingsleder på en skole. Hun fikk jobben og startet i februar 2021.
Det var tid for ny kontroll. CT først, ventetid, deretter ringetime med lege. Det begynte å bli normalt. Så kom beskjeden; spredning til venstre lunge. Svulst nær en blodåre som går til hjertet. Planlagt operasjon. Dette midt oppi en pandemi og ny jobb. Hverdagen falt helt sammen, men Signes operasjonen var igjen heldigvis vellykket.
Ved neste kontroll er det igjen gode nyheter. Høsten 2021 startet Signe igjen i 100% jobb, og stortrives med hverdagen. Ny kontroll og kontrabeskjed. Fire små svulster – denne gangen i høyre lunge og langt fra hverandre. Planen var klar; det ble cellegift. Signe var lei, men hun visste samtidig at hun ikke hadde noe valg og hun måtte gjøre seg klar til kamp, atter en gang. Det ble mange tøffe runder med behandling.
Dagene går fortsatt opp og ned. Hun forsøker å leve som normalt, selv om hennes normal består av 100% jobb, familieliv med to små barn, kontroll hver 3. måned og mye tanke-spinn og bekymring. Det er en evig balanse, men Signe velger livet og hverdagen, for da kjennes det ut som hun er frisk og at sykdommen ikke er henne. Og hun er her enda – fire år etter første runde.
Les hele Signes historie i Sarkomen nr. 3 i 2022.
Vi har et felles ansvar
For Olivia og Signe, og for så mange andre som dem, som i dag lever med uhelbredelig kreft, kan nye behandlingsformer og mer intensiv kreftbehandling gi en forlenget livline og nytt håp, og forhåpentligvis også føre til at flere overlever sin kreftsykdom. Vi har alle et ansvar om å kjempe for å bedre prognosene for kreftrammede. Vi har ingen tid eller flere liv å miste!
Dessverre kan ikke tiden lege alle sår når det gjelder kreft, men tiden kan vise seg å være en venn. Tidlige diagnoser samt personrettet behandling, kan være alfa og omega for mange. Dette fordrer at man tildeler tilstrekkelige ressurser og midler til forskning og ny teknologi, som kan bane vei for å finne en kur mot kreft. Kort forklart er både tid og behandling avgjørende faktorer som øker pasientens sjanse for å bli kreftfri.
Kreftforskning gir tid, og litt mer tid kan bety alt! Vær med å støtt årets Krafttak mot Kreft du også. Ditt bidrag kan utgjøre en stor forskjell!