På samme måte som oktober er måneden viet til å skape bevissthet om brystkreft, likedan november for prostatakreft, har juli blitt utpekt som måneden viet til å vise solidaritet med sarkomrammede, spre informasjon og øke kunnskapen kring sarkom, i tillegg til å støtte livsviktig forskning på sarkom.
Bevissthet, kunnskap og engasjement.
Markeringen av sarkommåneden har til hensikt å gi økt kunnskap om sarkom. Siden denne kreftformen er så sjelden, vet de fleste lite eller ingenting om den. I juli måned er målet å øke bevisstheten kring sarkom slik at flere mennesker lærer om sykdommen. På denne måten kan de gjenkjenne symptomer på sarkom, slikt at de vet å sjekke med en lege hvis noen av de typiske tegnene dukker opp.
Kjennskap til vanlige symptomer kan føre til tidligere oppdagelse, noe som igjen kan redde flere liv. Å utdanne og skape bevissthet starter med å spre kunnskap. Dette er vår første prioritet i løpet av sarkommåneden.
Hvert år ønsker vi i Sarkomer å markere måneden med ulike kampanjer for å spre kunnskap om sarkom som diagnose, men også for å formidle at sarkom faktisk er kreft. I forbindelse med markeringen av frivillighetens år i fjor, var det nokså naturlig at fokus for våre kampanjer i juli ble rettet mot alle våre frivillige, som året rundt bidrar for å hjelpe andre sarkomrammede. Uten våre frivillige hadde det ikke vært en pasientforening, og mange av de tilbudene og arrangementene vi tilbyr våre medlemmer og sarkomrammede hadde heller ikke vært gjennomførbare uten denne uvurderlige hjelpen.
Sarkommåneden 2023.
I år har vi valgt å markere måneden på ulike vis. Vi har, i samarbeid med frivillige tidligere pasienter samt en ortoped ved sarkomgruppen på Radiumhospitalet, laget en informasjonsfilm om sarkom. Det viktigste budskapet vi vil at folk skal ta med seg fra denne filmen er at man som sarkompasient ikke er alene med sine arr, om de er synlige eller usynlige.
En stor takk til Anette, Karl Erik, Kristin, Martine, Svein André og Kasper. Takk også til Ole-Jacob Norum, Vardesenteret på Radiumhospitalet, OUS Radiumhospitalet og Nasjonal kompetansetjeneste for sarkom.
Akkurat som man viser frem at man f.eks. kan miste et bryst ved brystkreft, føler vi det er viktig å belyse og vise frem tilsvarende ved ben- og bløtvevskreft. Dette er ikke ment for å skremme folk på noen måte, men heller for å vise at det finnes flere som har vært gjennom tøffe sarkom-behandlinger. Mange synes det er lettere å takle sin egen situasjon ved å søke trøst eller råd hos andre som har vært i lignende situasjoner som en selv. Sammen kan vi stå sterkere.
Ingen rammet eller berørt av sarkom skal føle seg alene.
Kreft, uavhengig av type, er skummelt, men kanskje ved å finne andre som har vært gjennom en tilsvarende tøff situasjon og kommet seg gjennom det, kan mange finne håp og styrke. Dette er vårt hovedmål med filmen.
Som et supplement til informasjonsfilmen lanserer vi også i juli måned bildekampanjen «Del ditt arr», hvor sarkomrammede deler sine synlige og usynlige arr. Målet med denne visuelle kampanjen, som publiseres på våre sosiale medier, er som allerede nevnt å forsterke «Mitt sarkomarr»-filmen.
Det er så mange historier som venter på å bli fortalt, og hvilken bedre tid til å dele disse enn i løpet av sarkommåneden? Hensikten er selvfølgelig å spre bevissthet om sarkom og bidra til at andre som får sarkom føler seg mindre alene.
“En stor takk til alle som deller sine arr, historier og erfaringer. God sarkommåned!”